Periodontoloji

Periodontoloji

Antalya Periodontoloji , diş çevre dokularının incelendiği; dişeti, diş çevresi kemik, implant çevresi dişeti ve kemik dokularda oluşan problemlerde başvurulan diş hekimliği anabilim dalıdır.

Sağlıklı diş eti açık pembe renkte, portakal kabuğu görünümünde ödemsiz ve kanamasızdır. Diş eti kanaması diş eti dokusunun enfeksiyona uğradığının göstergesidir.

Dişeti çekilmesi dişin destek dokularından olan diş çevresindeki kemikte de hasar olduğunu gösterir. Diş eti dokuları yan yana olan dişlerde birbirini takip eder. Eğer diş eti çekilmesi var ise birbirini takip etmeyen çeşitli dişeti sınırları görülebilir. Diş eti çekilmesi tedavileri cerrahi tedavilerdir. Hastanın kendi yumuşak dokuları kullanılarak restore edilir.

Sigara dişeti dokuları için çok zararlıdır. Doku yapısını kıvam, renk, şekil, dişeti hastalığı oluşma potansiyeli, iyileşme potansiyeli, dişeti hastalığının hızı ve oluşabilecek hasar düzeyi açısından negatif yönde etkiler.

Dişlerimizi temizlerken yapılan hatalar

Günlük olarak birçok yiyecek ve içecek tüketiriz. Böylece dişlerimizin iç dış ön arka iki diş arası tüm yüzeylerinin kirlenir.

Ağız ve diş sağlığının korunması için temizlik alışkanlığının düzenli olması ve doğru alışkanlıklarla uygulanması önemlidir.

Her birimiz için farklı temizlik araçları ihtiyaç olabilir. Bakım alışkanlıklarının diş eti hastalıkları uzmanı gözetiminde olması tavsiye edilir.

Diş eti hastalığının belirtileri:
Antalya Periodontoloji

  • Diş fırçalama sırasında ya spontan diş etlerinde kanama
  • Kırmızı, şiş ve hassas diş etleri
  • Kötü ağız kokusu
  • Diş etlerinde çekilme
  • Dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan diş etleri
  • Dişler ve diş etleri arasında iltihabi akıntı
  • Sallanan veya giderek birbirinden uzaklaşan dişler (dişler arasında aralıkların oluşması veya mevcut aralıkların artması)
  • Isırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki ilişkilerin değişmesi
  • Mevcut protezin uyumundaki değişiklik

Diş eti hastalığının sebepleri

Diş eti hastalığının en önemli nedeni “bakteriyel diş plağı” adı verilen, dişler üzerinde biriken yapışkan ve sarımsı beyaz renkte bir tabakasıdır. Günlük fırçalama ve diş ipliği kullanımı ile diş plağının uzaklaştırılması sağlıklı bir ağız için temel gereksinimdir. Eğer plak etkin bir şekilde dişlerden uzaklaştırılmazsa diştaşı veya tartar olarak bilinen düzensiz yüzeyli ve geçirgen bir yapıya dönüşür. Plaktaki bakteriler tarafından salınan zararlı ürünler diş etinde irritasyona neden olur. Bu ürünler nedeni ile diş etini dişe sıkıca bağlayan lifler yıkıma uğrar, diş eti dişten uzaklaşır ve periodontal cep oluşur. Böylece bakteri ve ürünlerinin daha derin dokulara ilerlemesi kolaylaşır. Hastalık ilerledikçe cep derinleşir, bakteriler daha derine; kemiğe kadar ilerler ve dişi destekleyen alveol kemiğinde de yıkım başlar. Hastalık tedavi edilmeden bırakılırsa sonunda dişler sallanır ve çekimleri bile gerekebilir.

Antalya Periodontoloji Google’da Ara

Başa dön
tr_TRTurkish