Лечение корневых каналов

Лечение корневых каналов

Kanal tedavisi, dişin içindeki yumuşak doku (pulp) enfekte olduğunda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu enfeksiyon diş çürümesi, çatlama, kırılma veya travma gibi nedenlerle oluşabilir. Kanal tedavisi, dişin çekilmesinden önce yapılabilen bir seçenektir.

Kanal tedavisi, pulplarının enfekte olduğu herhangi bir dişe uygulanabilir. Bununla birlikte, çürük veya hasarın yaygın olduğu durumlarda, dişin kurtarılamayacağı durumlarda diş çekimi tercih edilebilir.

Bu tedavi, dişin etrafındaki alanın uyuşturulmasıyla başlar. Daha sonra diş hekimi, dişin merkezindeki pulp çıkarılır ve içindeki sinirleri ve kan damarlarını temizler. Dişin içi daha sonra özel bir dolgu malzemesiyle doldurulur ve dişin üst kısmına bir kapak veya kron yerleştirilir.

Kanal tedavisi, tek seanslık veya birden fazla seanslık olabilir. Diş hekimi, dişin durumuna ve hastanın ağrı toleransına bağlı olarak karar verir.

Как это делается?

Kanal tedavisi lokal anestezi altında yapılan ağrısız bir işlemdir. Tedavi yapılan dişin iltihabi durumuna göre bir veya birden çok seansta tamamlanabilir. Kanal tedavisi işleminde kök kanalı içerisindeki bağ dokusu, bakteriler ve ölü hücreler temizlendiği için tedaviden sonra bir yara iyileşme süreci söz konusudur. Bu nedenle tedaviden sonraki günlerde tedavi gören dişin üzerine basıldığında ağrı oluşabilir. Bu süreç 2 gün ile 3 hafta arasında değişebilir. Ağrının şiddetine göre ağrı kesici kullanmak gerekebilir. Bazı durumlarda ağrıyla beraber şişlik, ateş, halsizlik görülebilir, böyle durumlarda hekim gerekli görürse antibiyotik kullanmak gerekebilir.

Başarıyı etkileyen faktörlerin en önemlileri ilgili dişin anatomik yapısıdır. Hekimin bilgi, beceri ve tecrübesi, tedavide kullanılan malzeme kalitesi ve sızdırmaz üst restorasyondur. Başarılı bir kanal tedavisini takiben yapılacak olan sızdırmaz bir dolgu veya kaplama ilgili dişin uzun yıllar ağız içerisinde fonksiyon görmesini sağlar. Kanal tedavili bir dişin fonksiyon açısından normal bir dişten farkı yoktur. Ancak tedaviyi takiben yapılan dolgu veya kaplama yeterli sızdırmazlığa sahip değilse, uzun dönemde bakteriler tekrar kök kanalına ulaşabilirler. Ve kanal tedavisinin başarısız olmasına neden olabilirler. Bu tedavi tekrarlanabilir bir işlemdir ve başarısızlık ile sonuçlanmış durumlarda ilk tedavi seçeneği dişin çekilmesi değil, kanal tedavisinin yenilenmesi olmalıdır.

Поиск Гугл

Добавить комментарий

Пролистать наверх
ru_RURussian