Uzm. Dr. Merve Doğan

Ortodontist Merve Doğan

1987 yılında Acıpayam’da doğan Ortodontist Merve Doğan 2005 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine girmiş, 2010 yılında mezun olduktan sonra Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Ana Bilim Dalı’nda doktoraya başlamıştır.

Dr. Merve Doğan Türk Ortodonti Derneği, European Orthodontic Society, World Federation of Orthodontist kuruluşlarına üyedir.

ORTODONTİK TEDAVİ NASIL OLUR?

Ortodonti, malokluzyonlara (düzensiz ve kötü kapanış) ve diğer kozmetik sorunlara çözüm sunan teknolojik olarak gelişmiş bir alandır. Ortodontist genel olarak görsel muayeneyi, panoramik x-ışınlarını ve çalışma modellerini (ısırma gösterimleri) gerçekleştirerek, uyumsuzluğun kesin nedenini değerlendirir. Bir tanı yapıldığında, çeşitli ortodontik tedavi seçenekleri mevcuttur.

İşte en yaygın tedavilerin bazılarına genel bakış:

Başlangıç tedavisi: Tedavi genellikle yetişkin dişler tam olarak geliştiğinde, yani; çocuk yaklaşık 12 veya 13 yaşına gelene kadar başlamaz. Bazı durumlarda, diş problemleri önceden fark edilmemişse, tedavi birkaç yıl sonra başlayabilir.

Yarık dudağı ve damağı olan çocuklara, yetişkin dişleri tamamen gelişmeden önce ortodontik tedavi gerektirebilir.

Herhangi bir ortodontik çalışmanın başlayabilmesi için iyi bir ağız hijyeni gereklidir. Cihazlar dişlere yerleştirildiğinde, yiyecek parçalarının sıkışması daha olasıdır; Tedavi devam ederken hastanın diş çürümelerini önlemek için çok daha dikkatli ve daha sık fırçalanması gerekir.

İyi ağız hijyeni standartlarına ulaşmamış olan hastalar, tedavi başladıktan sonra diş çürümesinden muzdariptir.

Teşhisin değerlendirilmesi: Ortodontist hastanın dişlerinin durumunu değerlendirecek ve tedavi olmaksızın nasıl gelişebilecekleri konusunda bir tahminde bulunacaktır. Ve aşağıdaki tanısal prosedürler gerçekleştirilecektir:

– Tam tıbbi ve diş sağlığı geçmişi
– Klinik muayene
– Diş ve çene röntgeni
– Dişlerin alçı modelleri

Değerlendirmenin yapılmasının ardından ortodontist bir tedavi planına karar verecektir.

ORTODONTİK ALETLER

İki tip ortodontik cihaz vardır: sabit ve çıkarılabilir olanlar.

– Sabit diş telleri: Her dişe yapıştırılmış ve tellerle bağlanan braketlerden oluşan çıkarılabilir bir destek.

Diş apseleri nasıl tedavi edilir

Diş kökünde oluşan apseler için genellikle kanal tedavisi uygulanır. Her diş hekimi diş kanal tedavisi yapabilmektedir. Fakat bu işin uzmanı olan endodontistler diş kanal tedavisini yapmaktadırlar. Bazı durumlarda yanlızca kanal tedavileride yeterli olmamaktadır. Çok ilerleyen vakalarda cerrahi bir işlem gerekebilir. Dt. Ahmet Ünal diş apselerinin tedavisi hakkında merak edilenleri anlatıyor.

Ortodontist Merve Doğan Google’da Ara

Başa dön
tr_TRTurkish